historie og filosofi

Wilder er et stykke lokalhistorie

I 1984 var det ikke nemt at få noget at spise til sin øl på Christianshavn. Det var brune værtshuse over hele linjen, og de var fine nok – men der manglede noget. Det dér uformelle sted med plads til alle, god mad og en kop kaffe, der ikke var kolbe. I videoen herunder fortæller udvalgte christianshavnere historien om Wilder. Hør bl.a. om Kronprinsens korreksning, og om hvor mange gange Lars Helweg måtte male ”Damen med flaskernes” bryster om…

IMG_5384 copy.jpeg

 Køkkentanker

Wilders køkken er lillebitte. Derfor er det et kunststykke i sig selv at få så meget velsmag ud af det, som vi insisterer på. Det lykkes, fordi vi er 100% fokuserede. Vi laver så meget som muligt fra grunden. Og så tænker vi enkelt: Østers, rørt tartar, salat, burger, steak frites, en friskfanget fisk. Til dessert en blød créme bruleé med knasende, sprødt låg eller håndlavede chokolader fra vores næsten-genboer i Confecture Copenhagen. Det er rygraden i køkkenet. Den supplerer vi bl.a. med en varm treretters menu om aftenen. Er kokkene i det opfindsomme hjørne – og det sker rimeligt ofte – så skriver de ekstra lækkerier på dagens tavle. Hellere få, enkle ting, vi kan servere til perfektion end en masse molekyler, skum og sfærer. Vi ved, hvad vi kan, og det er vi tro imod. Vores stamgæster kommer her ofte, så vi har ikke råd til at skuffe.

Wilder_JMB_6552 copy.jpg

Bartanker

Vi er kræsne, når vi vælger vine. Vores mad er enkel, og vinene skal hjælpe med at folde smagene ud, ikke dominere.  Derfor finder du sjældent store, tunge vine på kortet, for vi er mere til det lette. Som regel finder man dog en oversøisk hvid med god tyngde af smør og nødder. Ingen regel uden undtagelse. Vores fadøl kommer fra Nørrebro Bryghus, øko og friskbrygget. Og så kan vi lide at snuse specialiteter op rundt omkring i Europa. Som f.eks. vores årgangs Pastis, der gør sig godt både før og efter maden. Eller den lagrede Ximenez årgangs-sherry, der er tyk som tjære og smager af spansk englesang.

IMG_5382 copy.jpeg

Stemningstanker

Kan man selv bestemme sin stemning? Det er svært at svare på, for Wilder er født under en heldig stjerne på den front. Måske er det de skæve christianshavner-hjørner, ”raftehegnet” i loftet, Lars Helwegs legendariske maleri af ”Damen med flaskerne” eller den gamle zinkbar. Wilder har bare altid været hyggelig. Vi ændrer ikke på det grundlæggende, men vi opgraderer jævnligt. Stolene er stadig forskellige, men de rokker ikke alle sammen. Maden er stadig enkel, men den vil mere. Cappuccinoen har stadig blødt skum, og bønnerne er friskristede. Vi prøver at følge med tiden uden nogensinde at løbe fra den. For Wilder har været særlig, længe før vi overtog den i 2009 - og det særlige må vi aldrig miste.

Vores dagligdag